Nu kartläggs framtidens luftmobilitet – ska bana väg för ny industri
Hur kan elflyg och drönarteknik driva industriell utveckling, hållbar regional tillväxt och global konkurrenskraft? Det ska en ny förstudie, som leds av Norrköping Science Park, nu ta reda på.
Målet med förstudien är att lägga grunden för ett regionalt och nationellt ekosystem kring elektrifierad luftmobilitet, genom att utforska nya arenor för innovation, samarbeten och hållbara affärsmodeller.
Bakgrunden till satsningen är att elflyg och drönare lyfts fram som framtida svenska tillväxtindustrier. Samtidigt kräver en integrering av luftburen mobilitet helt nya systemlösningar. Här har Östergötland goda förutsättningar med sin starka bas inom bland annat flygindustri, forskning, AI, logistik och transportsystem.
“Vi vill skapa en kraftsamling och en nationell nod för ny industriell utveckling, och vi ser att regionen har alla förutsättningar att ta en aktiv roll i omställningen till framtidens transportsystem,” säger Anders Lundkvist, projektledare för förstudien på Norrköping Science Park.
Förstudien pågår under 2025 och finansieras av Region Östergötland, Norrköpings kommun och Norrköping Science Park. Under året kommer regionala workshops att genomföras, där företag, akademi, innovationsmiljöer och offentliga aktörer bidrar. Syftet är att tillsammans bygga både den kunskap och kapacitet som behövs för intermodala transportsystem.
Förstudien kommer att adressera flera nyckelområden, bland annat:
- Elektrifierade transporter som katalysator för både hållbarhetsmål och industriell utveckling
- Integration av luft- och markbaserad mobilitet för effektivare person- och godstransporter
- Nya affärsmodeller med systemaktörer inom energi, mobilitet och logistik
- Möjliga civilmilitära synergier inom drönarteknik och logistik
- Internationella utblickar med koppling till initiativ som Green Flyway och Nordic Network for Electric Aviation (NEA)
Resultaten förväntas bli startskottet för ett större samverkansprojekt med sikte på att utveckla Östergötland till en föregångsregion för elektrifierad luftburen mobilitet.
Sedan år 2022 är Norrköping Science Park även noden för en europeisk digital innovationshubb (EDIH) inom framtidens flyg och flygsystem, Aero EDIH.
“Genom Aero EDIH har vi byggt upp ett starkt nätverk kring digitalisering av flyg- och mobilitetssystem, både i Sverige och i Europa. Den nya förstudien blir ett naturligt nästa steg för att koppla samman teknikutveckling, industribehov och regionala styrkor,” säger Jan-Olof Ehk, projektledare för Aero EDIH på Norrköping Science Park.

Jan-Olof Ehk och Anders Lundkvist
Vill du veta mer eller delta i arbetet kring förstudien? Kontakta Anders Lundkvist på anders.lundkvist@nosp.se.
Relaterat
Norrköping Airport tar nu ett betydande steg framåt inom drönarteknik i samarbete med Aero EDIH och UMS-Skeldar. Genom dessa partnerskap har man nu fått möjligheten till en demonstrationsflygning på 16 mil till Visby över öppet vatten, med siktet inställt på det tredje kvartalet i år. Målet är att visa att drönare kan flyga långa sträckor på ett säkert och tillförlitligt sätt, vilket banar väg för nya möjligheter inom transportsektorn. Samtidigt stärker det också bilden av Norrköping som en ledande hubb inom industriell utveckling kopplat till framtidens flyg.
3 Apr 2025
Sverige har en stark logistiksektor med innovativa tillväxtbolag och framåtblickande initiativ, men hur kan våra företag ta steget ut i världen och bidra till minskad global klimatpåverkan? Under det senaste halvåret har en omfattande studie genomförts för att kartlägga möjligheterna och utmaningarna för svenska tillväxtbolag inom hållbar logistik och transportvärdekedjan. Genom samverkan mellan forskare, företag och branschaktörer har projektet bidragit till ökad kunskap, nya insikter och ett ramverk för en hållbar logistikvärdekedja.
19 Feb 2025
Följ NOSP