Hem/Nyheter/Många spännande diskussioner under Innovation Day

Många spännande diskussioner under Innovation Day

Publicerad: 2021-11-232,6 min lästid

Under torsdagen den 11 november arrangerades Innovation Day. Under temat ”Smart industri” bjöds det på många intressanta erfarenheter, spaningar och diskussioner.

Årets Innovation Day invigdes av Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland, och landshövding Carl Fredrik Graf. I sitt invigningstal lyfte Carl Fredrik Graf fram Östergötland som ett starkt högteknologiskt industrilän med en väldigt stark samverkan. Eva Andersson höll med och pekade på betydelsen av kommersialiseringsfasen i innovationsarbetet framöver för att attrahera fler företag till regionen.

Moderator Anna Lindberg, vd på PR- och kommunikationsbyrån Identx, hade i studion sällskap av en panel bestående av Jonas Nilson, vice vd Norrköping Science Park och Lena Miranda, vd Linköping Science Park. Panelen samtalade och diskuterade med dagens tre huvudtalare efter deras föreläsningar.  Först ut var Åsa Zetterberg, förbundsdirektör för bransch- och arbetsgivar­organisationen TechSverige med över 1 400 medlemsföretag. Enligt Åsa är den smarta industrin och techbranschen motorn i Sverige i dag. Att techbranschen och industrin fortsätter att gå hand i hand är avgörande för att utvecklingen ska hålla farten i framtiden.

– Det händer så oerhört mycket i många branscher och många branscher går in i varandra. Sveriges styrkor är samverkan och vi har de bästa av förutsättningar, men vi måste bygga partnerskap och starka lag för att Sverige ska stå sig i den globala konkurrensen, sa Åsa Zetterberg.

Hans Holmström, vd för Siemens Energy i Finspång, var dagens andra huvudtalare. Energiomställningen till fossilfri förbränning låg i fokus.

– Vi måste ställa om, så är det bara. Vårt mål är att om några år ha hundra procent vätgas som bränsle. Om vi lyckas att hjälpa våra kunder att ställa om kommer vi att göra en jätteinsats för klimatet. Så det finns en fantastisk intressant framtid för oss i energiomställningen, om den nu blir av, sa Hans Holmström och skickade en passning till det stora pågående klimatmötet i Glasgow.

Emma Frans, forskare och prisad vetenskapsskribent, var tredje och sista huvudtalare under årets Innovation Day. Emma Frans pratade om viktiga lärdomar vi kan dra av den historiska kris vi befunnit oss i under pandemin som varit ett ”stresstest för hela samhället”.

Vi har varit bra på att ställa om snabbt och förändra vårt beteende – men det digitala utanförskapet har förstärkts och aldrig varit större, menade Emma Frans.

En annan stor utmaning framöver är problemet med desinformation – den så kallade infodemin.

– Vi kan vaccinera oss ur en pandemi, men infodemin är här för att stanna. Det är det nya normala och något vi måste lära oss leva med och att hantera. Vi måste alla bli mer kritiskt granskande, sa Emma Frans.

Innovation Day avslutades med att innovationsråd vid fem utvalda ambassader kopplade upp sig och bjöd på inspel om vad som sker på området Smart Industri runtom i världen.

Vill du se delar av dagen i efterhand? Klicka här!

Fredrik Larsson

Fredrik är kommunikatör på Norrköping Science Park.