Se mig i ögonen – en utställning som berör

Fredrik Larsson
3 okt 2017

Tagen. Det är ordet som bäst beskriver min känsla efter att ha upplevt utställningen ”Se mig i ögonen”. Tagen av alla de berättelser som synliggjorts via texter, bilder och filmer på Norrköpings Stadsmuseum. Berättelser om människorna bakom alla de nyhetsartiklar om flyktingströmmar som vi pumpats med de senaste åren.

Vi träffade Thor Khodayari vid Stadsmuseet för en visning. Han har tillsammans med sin kollega, Mathias Lind, och sju konstnärer genomfört arbetet med utställningen samtidigt som de studerade vid Kultur- samhälle och mediegestaltning vid Campus Norrköping.

– Det började med att vi bevakade nyhetsrapporteringen kring flyktingsituationen. Det vi kände var att det var alldeles för få mänskliga skildringar. Vi såg människor i båtar eller upptryckta mot stängsel som djur men fick ingen bakgrund om dessa människor. Vi funderade kring hur det skulle bli om man tog den makt som journalister har och istället satte den i händerna på de som flyr? Om de får pennan och kameran? Det är vad som händer i den här utställningen, säger Thor Khodayari.

Thor Khodayari, en av personerna bakom utställningen “Se mig i ögonen”.

Thor och Mathias började besöka olika språkcaféer i Norrköping, varav ett ligger ett stenkast från Campus. Där träffade de människor som nyligen kommit till Sverige och fick till slut en grupp av sju personer som ville vara med och förmedla sina tankar och budskap till Norrköpingsborna.

Det vi möts av i utställningen är olika berättelser från rum till rum. Det handlar om rädslor, missförstånd och kulturkrockar. Om följderna av att lämna sin religion, få avslag på sin asylansökan eller bara en sådan enkel sak som att missa spårvagnen på grund av Sveriges fasta tidtabeller.

Arbetet med utställningen har lett till att Thor och Mathias startat föreningen Bred Blick. Som två av totalt tio studenter, valde de att förverkliga sin idé inom social innovation via LiU Impact Factory* i höstas – alla med målet att bidra till ett bättre samhälle.

– Det var ett perfekt tillfälle för oss att sätta oss själva och vårt projekt i ett helt annat sammanhang och bolla mot väldigt många nya och olika perspektiv. Impact Factory har hjälpt oss att arbeta med en långsiktig tanke om vad den här utställningen ska ge, fortsätter Thor Khodayari.

I och med Kulturnatten avslutades ”Se mig i ögonen” för den här gången. Sedan starten den 5 maj har uppskattningsvis 25,000 personer besökt Stadsmuseet. Thor och Mathias fortsätter dock sin verksamhet – både med andra uppdrag men även med utställningen som förhoppningsvis får nytt liv i andra städer framöver.

– Det är flera museer som kontaktat oss för att höra mer om vår metodik kring hur vi tagit fram utställningen. Vi har haft en så demokratisk arbetsprocess i och med att vi inte har velat lägga oss i personernas tankar och vad de vill förmedla och det är tydligen ett väldigt unikt sätt för att ta fram en första utställning. Det vi tar med oss är också kompetensen att kunna hjälpa den här målgruppen att själva förmedla det de vill. Det kommer vi ha nytta av i vårt nya projekt där vi ska arbeta för att lokala nyhetsredaktioner ska göra mer relevanta nyheter för personer i förorten, avslutar Thor Khodayari.


Idag har Bred Blick kontor vid Coffice i Strykbrädan, Norrköping Science Park. Thor och Mathias har också fått en kollega i form av Gabriella Norenius.

* Samhällspåverkan och hållbarhet är två röda trådar genom hela LiU Impact Factory och programmet är öppet för både ideella och kommersiella idéer. Det viktiga är att tydliggöra hur ens idé bidrar till att lösa samhällsproblem.

LiU Impact Factory består i dagsläget av fem antagna team med LiU-studenter från olika utbildningar och campus. Under ett sex månader långt program får studenterna möjlighet att utveckla sina samhällsförändrande idéer. Förutom två timmars coaching per vecka får studenterna ta del av ett specialanpassat föreläsningspaket, delta på mingel och event, tillgång till arbetsplats samt stöttning kring finansieringsfrågor. De fem teamen utgör dessutom ett community, där de hjälper och lär känna varandra.

Programmet är uppdelat i tre faser: Den första fokuserar på utveckling av idén, den andra på verifiering och teambyggande, den sista på realisering. För att gå vidare till nästa fas, måste teamen presentera mål de uppnått under den föregående. Efter LiU Impact Factory är teamen redo att antingen bli självständiga aktörer eller gå vidare till t.ex. en inkubator.