Koordineringsuppdrag
Östergötland har en lång industrihistoria och en stor bredd av företagande med stål-, skogs- och pappersindustri, handel, tillverkningsindustri och lantbruk. Företag med logistiklösningar är både en konsekvens av industrihistorien och en förutsättning för fortsatt tillväxt.
Nuläget är att Östergötland har en väl befäst position med ett av Sveriges starkaste geografiska lägen, en stark infrastruktur med tillgång till alla transportslag och stora flöden med bra godsbalanser vilket bidrar till högt resursutnyttjande, investeringsmöjligheter och stabilitet. Östergötland har också en långt framskjuten position inom biobränslen med tidiga satsningar på biogas och på senare år etanolproduktion, RME och HVO. Logistik är ett kunskapsområde med fokus på flöden, effektiva system och helhetsperspektiv. Linköpings universitet och VTI Östergötland står för en världsledande kunskapsbas och har en mycket framträdande roll inom styrkeområdet. Kunskapsbasen är bred också på lägre utbildningsnivåer och det finns starka program inom yrkeshögskolan och i andra delar av utbildningssystemet. Dessa utbildningssatsningar är viktiga för att företagen ska klara sin kompetensförsörjning när det gäller yrkesförare och logistikutbildad personal i olika funktioner.
Nyläget för styrkeområdet styrs av de utmaningar samhället står inför, med omställningen av transportbranschen, ett intensivt byggande, ökningen av lastmile- transporterna och omvandlingen av städerna med fokus på miljömässig och social hållbarhet. Styrkeområdet har också kopplingar till sjukvårdens utveckling och utmaningar kring samhällsservice och transporter i en allt glesare landsbygd. Logistiklösningar kan bidra till konkurrenskraft i näringsliv och offentlig verksamhet samt ekonomisk utveckling och tillväxt.
Målbild för styrkeområdet
Styrkeområdet ska bidra till klimatsmarta logistiklösningar baserat på samhällets behov. Det ska ske genom att öka kunskapen om hållbara logistiklösningar och nyttiggöra de lösningarna. Det ska också ske genom att stärka förutsättningarna för kommersialisering av resurseffektiva lösningar samt att få till en systemövergripande utveckling som i ett samhällsperspektiv bidrar till ökad effektivitet och snabbare omställning.
Målgrupper
Styrkeområdets målgrupper är olika beroende på vilken del av området de befinner sig i. I en bredare marknadsorienterad del ingår en grupp aktörer inom privat och offentlig sektor, inte minst kommunerna. Där är offentlig sektor i de flesta fall behovsägare, medan privat sektor kan vara både behovsägare och lösningsägare. Akademin kommer framför allt in i en mer tematisk spets, med en särskilt tydlig roll inom flöden, effektiva system och helhetsperspektiv.
Norrköping Science Parks roll
Norrköping Science Park ska, på uppdrag av Region Östergötland, arbeta löpande med regional, nationell och internationell omvärldsbevakning inom styrkeområdet i syfte att säkerställa att de insatser som genomförs når effekter på såväl kort som lång sikt.
Exempel på önskade näringslivsmässiga effekter är:
- Snabb och effektiv omställning hos regionens företag som samtidigt leder till stärkta affärsmöjligheter.
- Ökad regional attraktivitet, delvis kopplat till ett dynamiskt klimat för omställning, som leder till att fler verksamheter etablerar sig i regionen.
- Dynamisk arbetsmarknad för logistikverksamhet.
- Ökad kompetens i företagen genom utvecklad samverkan med Linköpings universitet och andra utbildare samt en ökad attraktionskraft för att locka talanger till regionen.
Exempel på miljömässiga effekter är:
- Minskad belastning på vägnätet genom överflyttning av gods till sjöfart och järnväg.
- Reducerade utsläpp av växthusgaser genom ökad användning av förnybara fordonsbränslen och ökad transporteffektivitet.
Läs hela färdplanen för styrkeområdet här!
Partners
Mål
Tidsplan
Finansiering
Effektiv logistik
Med hamn, flygplats, resecentrum och lageretableringar har Norrköping blivit synonymt med logistik. För att knyta samman dessa och skapa en hållbar utveckling krävs smarta system och optimering av flöden. Här kommer Norrköping Science Park in.
Följ NOSP