Norrköping satsar på framtidens elektronik – fysisk miljö tar plats i Industrilandskapet

Published On: 2022-07-084 min read

Nu får Norrköping ett nytt hem för företag inom organisk och tryckt elektronik. Mitt i Industrilandskapet där Kunskapsgymnasiet tidigare varit är arbetet igång med att förbereda för inflytt i november. Huvudsyftet med satsningen är att erbjuda en attraktiv miljö där företag inom området kan bygga sin första kommersiella produktion och växa med varandra. 

Idag bedrivs forskning i världsklass inom området organisk och tryckt elektronik på Campus Norrköping vid Linköpings universitet. Ett av Norrköping Science Parks uppdrag är att skapa förutsättningar för fler företag att födas ur forskningen. I samarbete med universitet och RISE etablerades därför HOPE (Home of Organic and Printed Electronics) under 2021. Ett av de ursprungliga målen i projektet var att skapa en fysisk miljö, ett växthus för företagen inom området, något som alltså nu blir verklighet. 

– Den fysiska miljön blir ett naturligt steg i att bygga en ny industri och stötta ett nytt sätt att tillverka elektronik. Självklart vill vi att utvecklingen av den här tekniken ska fortsätta ske i Norrköping och i regionen, och det här blir ett viktigt verktyg i det arbetet, säger Jonas Nilson, VD för Norrköping Science Park.  

– HOPE och huset blir en viktig kontaktyta för oss forskare gentemot industrin och samhället. Det kommer också möjliggöra ännu tätare samarbeten och utbyte av erfarenheter. Genom åren har vi forskare på Laboratoriet för Organisk Elektronik lärt oss att de bästa forskningsfrågorna uppstår när man arbetar nära de konkreta behoven, utmaningarna och möjligheterna inom industrin och samhället. I ljuset av detta blir regionen än mer attraktiv för att möjliggöra rekrytering av de bästa forskarna till Campus Norrköping, säger Magnus Berggren, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet. 

Exempelbild på hur det kan komma att se ut innan entrén i den nya miljön. Skiss: Diabas Arkitekter

I huset kommer det bland annat finnas kontorsplatser och ytor för co-working, ett innovationslabb där man kan testa tekniken och olika produkter, möjlighet för företag att ha sin egen första produktion i mindre skala samt en mötesarena för publika aktiviteter. Det sistnämnda är inte minst viktigt när det gäller att locka unga att välja studier inom elektronik och fysik. 

– Att Fastpartner kan bidra till utvecklingen av nya företag inom ny teknik, i samarbete med Norrköping Science Park, gläder oss. Nya innovativa bolag behövs och HOPE är en bra plattform för det i Norrköping, säger Christopher Johansson, vVD för Fastpartner. 

– Som förvaltare och utvecklare åt Fastpartner i Östergötland har vi varit med på den här resan under en längre tid. Att vi nu startar upp den fysiska miljön är förstås mycket välkommet, då vi både gillar konceptet och den lokala förankringen, säger Anders Strömlid, Partner på Estate Concierge. 

Det första företaget som flyttar in är Ligna Energy som utvecklar gröna energilagringslösningar utav restmaterial från skogsindustrin. 

– Vi på Ligna är stolta över att vara det företag som leder vägen mot att göra Norrköping till hemmet för organisk och tryckt elektronik. Initiativet med de nya HOPE-lokalerna faller perfekt in i tiden för vår del. Under hösten kommer vi lansera vår första produkt och i samband med detta är det dags att köpa in en produktionsanläggning. Vi har också under året fördubblat vår personalstyrka, vilket lett till att vi nu börjar bli trångbodda i våra tidigare lokaler, säger Peter Ringstad, VD för Ligna Energy. 

– Det här kommer ytterligare sätta Norrköping på kartan och leda till fler jobb kopplat till området. Både genom de företag som föds ur forskningen, men också genom etableringar som kommer av attraktionskraften från kunskapen i Norrköping, säger Olle Vikmång, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. 

Kontakt: 

Jonas Nilson, VD Norrköping Science Park
0702 – 78 32 56
jonas.nilson@nosp.se 

John Söderström, Marknads- och säljansvarig Ligna Energy
0767 – 78 77 88
john.soderstrom@lignaenergy.com 

Anders Strömlid, Partner Estate Concierge (svarar även för Fastpartner)
0706 – 17 22 60
anders.stromlid@estatecon.se 

HOPE – Home of Organic and Printed Electronics är en satsning i Norrköping med syfte att öka antalet företag inom organisk och tryckt elektronik samt stötta konkurrenskraften hos små och medelstora företag i Östra Mellansverige. Projektet utgår från den forskning i världsklass som bedrivits vid Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) på Campus Norrköping vid Linköpings universitet, sedan 20 år. Bakom projektet står Norrköping Science Park, Linköpings universitet och RISE. HOPE medfinansieras från Tillväxtverket genom EU:s regionalfonder. 

Fredrik Larsson

Norrköping Science Park

Relaterat
  • The LOPEC 2024 conference, which was held in Munich from March 5-7, was a successful event, including a "Swedish Pavilion" facilitated by Norrköping Science Park, that focused on sustainable advancements in printed electronics. The conference attracted a record number of exhibitors, with a special emphasis on sustainability, highlighting the latest innovations in light, flexible, and thin electronic components.

    19 Mar 2024

  • In April, Norrköping Science Park ventures to warmer latitudes in São Paulo, bringing companies from the Central Baltic region to support their entry into the Brazilian market. As the largest economy in Latin America, Brazil offers many opportunities for sustainable companies to expand and thrive. The delegation trip is set for 15-19 April, and there is still opportunity for more companies to join.

    20 Feb 2024