Kommunen storsatsar på Norrköping Science Park – fördubblat stöd från 2022

Published On: 2021-06-233.3 min read

Norrköpings kommun planerar flera företagsfrämjande satsningar som ska leda till snabbare och bättre service, samt stärka och växla upp samarbetet mellan företag, offentlig sektor och forskning. För att förstärka effekten utförs även organisatoriska förändringar och en tillförsel av medel. Målet är ett förbättrat näringslivsklimat, samt fler arbetsplatser och arbetstillfällen.

I budgeten för år 2022 prioriteras avsättningar som ska leda till att förbättra näringslivsklimatet och öka tillväxttakten i Norrköping. Detta görs genom insatser som ska främja fokus på näringslivet i hela organisationen samt riktade satsningar som ska stödja entreprenörs-, innovations-, forsknings- och techbranschen inom Norrköping Science Park (NOSP) med 4,5 miljoner kronor. Näringslivsavdelningen får ytterligare en miljon kronor för att utveckla näringslivet.

– Vi har höga ambitioner i vårt näringslivsarbete. Det handlar i grunden om fler jobb och skatteintäkter till Norrköping. En av flera värdemätare är olika attitydundersökningar och rankningar och vi ser dessvärre att vi backar där. Vi tar detta på stort allvar och höjer därför företagsfokus i hela kommunen. Företagaren ska framåt uppleva en skillnad i service och kontakter. Nu vill vi verkligen lyckas med att stärka och växla upp kommunens arbete för att underlätta för företagen, säger Olle Vikmång (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunledningen genomför just nu flertalet företagsbesök och under hösten kommer man att satsa på erbjudandet ”dukat bord” där företagare kan få hjälp från flera olika myndighetsområden i kommunen vid ett och samma möte. Kommunen har även börjat med tätare uppföljningar av Nöjd Kund Index (NKI), vilket ökar möjligheten till snabba åtgärder för att möta de behov som finns.

– Företagen är betydelsefulla för stadens utveckling, skapar jobb och erbjuder ett brett serviceutbud för kommuninvånarna med olika varor och tjänster. Det är viktigt att företagen trivs och mår bra. Inom samhällsbyggnadskontoret påbörjas nu ett större arbete för att frågor kopplat till företagande ska bli mer centrala i hela organisationen, säger Reidar Svedahl (L) kommunalråd.

Kommunen startar också upp ett koncept som heter ”Välkommen till Norrköping” som riktar sig till nystartade företag.

– Hela kommunledningen är eniga i nysatsningen, och det känns spännande att vi tillsammans växlar upp för en positiv framfart framför allt inom samhällsbyggnadskontoret, näringslivsavdelningen och Norrköping Science Park. Utöver det satsas det på kommunens tillgänglighet, service och bemötande samt ökat näringslivsfokus inom alla verksamheter, säger Anna Thörn, kommundirektör.

Norrköping Science Park är en viktig arena för att knyta samman företag, akademi och offentlig sektor. Pontus Lindblom har haft dubbla roller som näringslivsdirektör och vd för Norrköping Science Park. I och med satsningen separeras uppdragen vilket innebär att Pontus Lindblom lämnar rollen som näringslivsdirektör till förmån för uppdraget som vd för Norrköping Science Park. Detta för att renodla uppdragen och öka expansionstakten inom respektive område. NOSP jobbar främst inom tre styrkeområden – dessa är tryckt elektronik, visualisering och effektiv logistik där Norrköping är mycket konkurrenskraftiga.

– Det känns oerhört positivt att kommunen höjer ambitionsnivån på det här sättet och jag ser fram emot att få utveckla NOSP och bolagets uppdrag vidare utifrån dessa goda förutsättningar tillsammans med näringen i Norrköping, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör och vd för NOSP.

– Pontus Lindblom har en gedigen erfarenhet, nu ges han möjlighet att ta ansvaret som vd på heltid och därmed lyfta verksamheten till nya nivåer. Vi rekryterar nu en ny näringslivsdirektör som tillsammans med NOSP och näringslivet blir en viktig möjliggörare i vårt gemensamma arbete framåt, säger Anna Thörn.

Rekrytering av ny näringslivsdirektör kommer att påbörjas inom kort.

 

Fredrik Larsson

Norrköping Science Park

Relaterat
  • Den 18-20 juni får ungdomar i Norrköping, Linköping, Söderköping, Finspång och Valdemarsvik träffa företag, nya vänner och testa spännande teknikområden under Norrköping Tech Camp.

    17 Apr 2024

  • The Life science industry needs to make a shift to facilitate sustainable development while simultaneously healthcare is facing significant challenges. These societal challenges, along with the industry’s transition, require increased digital maturity, more innovations, and greater use of digital tools.

    14 Mar 2024