Europeisk innovationshubb inom morgondagens flyg kan bli verklighet i Norrköping

Published On: 2022-02-231.6 min read

Vi är ett steg närmare en europeisk digital innovationshubb kring morgondagens flyg – Aero EDIH. En projektansökan är nu inlämnad och besked väntas innan sommaren.

Luftrummet är en av de mest underutnyttjade tillgångarna som vårt samhälle har. Vi står på tröskeln till en framtid där människor och varor kommer att kunna röra sig effektivt och hållbart i tre dimensioner. Dessa nya möjligheter kommer att förändra transport- och mobilitetsindustrin på ett sätt som ingen annan bransch har upplevt tidigare.

EU-kommissionen har beslutat att investera 7,5 miljarder euro i ca. 200 europeiska digitala innovationshubbar (EDIH) runt om i Europa som ett sätt att stödja företag och den offentliga sektorn i deras digitala transformation. Norrköping Science Park har i samarbete med Independent Business Group (IBG), Linköpings universitet och RISE lämnat in en ansökan om att bli en EDIH med fokus på flyg- och luftfartsrelaterade industrier.

– Det är glädjande att så många aktörer engagerat sig i förarbetet till Aero EDIH och bidragit till att vi nu lämnat in en stark ansökan, säger Magnus Krogh, projektledare på Norrköping Science Park. Låt oss dra nytta av den stora kunskap, resurser och samarbetsvilja som finns i regionen och nationellt inom detta område.

Aero EDIH har som mål att vara en plattform för att förstå, experimentera med och tillämpa möjligheterna med digital teknologi såsom artificiell intelligens (AI), cybersäkerhet, högpresterande datoranvändning (HPC), men också 5G, IoT, visualisering m.m. inom morgondagens flyg. Det kommer att ge små och medelstora företag, regionala flygplatser och offentlig verksamhet tillgång till testanläggningar, utbildning och investerarnätverk som i sin tur skapar tillväxt och ökad konkurrenskraft bland företagen, miljönytta och positiv samhällsutveckling i regionen, i Sverige och i Europa.

Huvudbild: Katla Aero

For information in English, please click here!

Magnus Krogh, projektledare vid Norrköping Science Park.

Fredrik Larsson

Norrköping Science Park

Relaterat
  • According to the ”Fossilfritt 2030 – Rena resan” survey in 2022, a majority of Norrköping residents wishes to decrease the space for car traffic in inner city and almost half of all respondents preferred the street space to be taken over by pedestrians, cyclists, and public transport, significantly reducing space for cars. With a new generation on the horizon and the present challenge of climate change, it is expected that the number of supporters for a car-free city will continue to grow. This trend will undoubtedly impact companies' logistics operations, particularly in last-mile deliveries.

    2 Aug 2023

  • Vad är logistik och hur arbetar vi med klimatsmart logistik i Östergötland? Med målet att öka medvetenheten om och förståelsen för den avgörande roll som logistik spelar i samhällets hållbara framtid har vi tillsammans med Logistikia och Mats Abrahamsson, professor vid Linköpings universitet, tagit fram material som förklarar just det.

    28 Apr 2023