Hem/Nyheter/Europeisk innovationshubb inom morgondagens flyg kan bli verklighet i Norrköping

Europeisk innovationshubb inom morgondagens flyg kan bli verklighet i Norrköping

Publicerad: 2022-02-231,6 min lästid

Vi är ett steg närmare en europeisk digital innovationshubb kring morgondagens flyg – Aero EDIH. En projektansökan är nu inlämnad och besked väntas innan sommaren.

Luftrummet är en av de mest underutnyttjade tillgångarna som vårt samhälle har. Vi står på tröskeln till en framtid där människor och varor kommer att kunna röra sig effektivt och hållbart i tre dimensioner. Dessa nya möjligheter kommer att förändra transport- och mobilitetsindustrin på ett sätt som ingen annan bransch har upplevt tidigare.

EU-kommissionen har beslutat att investera 7,5 miljarder euro i ca. 200 europeiska digitala innovationshubbar (EDIH) runt om i Europa som ett sätt att stödja företag och den offentliga sektorn i deras digitala transformation. Norrköping Science Park har i samarbete med Independent Business Group (IBG), Linköpings universitet och RISE lämnat in en ansökan om att bli en EDIH med fokus på flyg- och luftfartsrelaterade industrier.

– Det är glädjande att så många aktörer engagerat sig i förarbetet till Aero EDIH och bidragit till att vi nu lämnat in en stark ansökan, säger Magnus Krogh, projektledare på Norrköping Science Park. Låt oss dra nytta av den stora kunskap, resurser och samarbetsvilja som finns i regionen och nationellt inom detta område.

Aero EDIH har som mål att vara en plattform för att förstå, experimentera med och tillämpa möjligheterna med digital teknologi såsom artificiell intelligens (AI), cybersäkerhet, högpresterande datoranvändning (HPC), men också 5G, IoT, visualisering m.m. inom morgondagens flyg. Det kommer att ge små och medelstora företag, regionala flygplatser och offentlig verksamhet tillgång till testanläggningar, utbildning och investerarnätverk som i sin tur skapar tillväxt och ökad konkurrenskraft bland företagen, miljönytta och positiv samhällsutveckling i regionen, i Sverige och i Europa.

Huvudbild: Katla Aero

For information in English, please click here!

Magnus Krogh, projektledare vid Norrköping Science Park.

Fredrik Larsson

Fredrik är kommunikatör på Norrköping Science Park.

Relaterat
  • 20 jun 2022

  • 20 jun 2022