Biografen Cnema firar 10 år

Published On: 2021-09-022.1 min read

Den 9 september 2011 öppnade biografen Cnema i Norrköpings industrilandskap. Nu arrangeras ett 10 dagar långt firande för att lyfta jubileet med filmvisningar, samtal och aktiviteter.

Norrköpings kommunala biograf Cnema, tidigare Bio Harlekinen, öppnade 1969 och fick sina nya lokaler 2011. Sedan dess har en halv miljon personer besökt biografen. Det har varit 10 år med bland annat filmpremiärer, festivaler, regissörsbesök, en ny filmfond, mediepedagogik och filmutbildningar. Cnema har uppmärksammat jubileet online under hela året, men mellan den 9 och 19 september sker firandet på plats i salongerna.

–  Cnema har sedan starten utvecklat filmkulturen och filmnäringen i Norrköping och satt staden på både den svenska och internationella filmkartan. Det är en verksamhet vi alla Norrköpingsbor ska vara mycket stolta över, säger Olle Johansson (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Så firas Cnema:

  • Firandet inleds den 9 september, samma datum Cnema öppnade 2011, med en förhandsvisning av den nya dokumentären Lena. När Lena Nyman gick bort 2011 lämnade hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter, det är ett unikt material som på film målar ett levande porträtt av skådespelerskan.
  • En visning av den hyllade filmen Tigrar gästas av författaren Martin Bengtsson. Han är före detta fotbollsproffs och har skrivit boken som filmen baseras på, I skuggan av San Siro. Filmen utspelar sig i den internationella toppfotbollens hårda värld och har vunnit flera priser världen över.
  • Som en del i firandet har Cnemas publik fått välja 10 filmer från de 10 gångna åren som nu visas på bioduken igen med fri entré. Bland filmerna finns Searching for Sugarman (2012), Min pappa Toni Erdmann (2016) och Parasit (2019).
  • Som en hyllning till filmens värld visas den italienska Cinema Paradiso (1988) som handlar om den film- och bioälskande Tòto.
  • Det blir också premiär för en ny programserie, Jag minns mitt Norrköping, där filmaren och journalisten Larz-Thure Ljungdahl dyker ner i Norrköpings historia genom egna filmer.

– Vi är mycket glada över att Cnema blivit en naturlig knutpunkt för stora och små som älskar att se, skapa och lära sig mer om film. Inte minst filmbranschen har fått en naturlig plattform med Cnema och filmfonden. Nu tar vi sats med firandet för att fortsätta vara en viktig och aktuell plats för filmen i Norrköping, säger Johan Karlsson, enhetschef Cnema.

Förutom filmvisningar för stora och små erbjuds barn och unga prova-på-workshops i animationslabbet.

Cnemas 10 år i siffror:

  • 470 000 besökare varav 129 000 barn och unga
  • 2 685 filmer på 19 791 visningar
  • Stöd till över 100 filmproduktioner genom Norrköpings filmfond
  • Utsågs till Årets Barnbio 2017

Kontakt

Johan Karlsson
Titel: enhetschef Cnema
Telefon:0708-13 99 79

Fredrik Larsson

Norrköping Science Park

Relaterat
  • The Life science industry needs to make a shift to facilitate sustainable development while simultaneously healthcare is facing significant challenges. These societal challenges, along with the industry’s transition, require increased digital maturity, more innovations, and greater use of digital tools.

    14 Mar 2024

  • Vill du arbeta med spännande europaprojekt? Är du skicklig på administrativa uppgifter och sätter stort värde i god service? Då kan du vara den vi söker!

    11 Mar 2024