Norrköping Science Park får ny VD och Verksamhetschef

Fredrik Larsson
4 Okt 2017

Norrköping Science Park går under hösten igenom ett par förändringar inom organisationen. Från och med den 16 oktober tillträder Pontus Lindblom som VD för det kommunala bolaget, vid sidan om sitt uppdrag som Näringslivsdirektör i Norrköpings kommun.

– Det här känns självklart väldigt spännande! Syftet är att parallellställa båda organisationerna och fullt ut nyttja alla resurser i såväl Norrköping Science Park som Näringslivskontoret. Erbjudandet vi formar kallar vi för Business Norrköping och för att ytterligare stärka konceptet har vi anställt Heléne Njord-Westerling som Verksamhetschef på NOSP. Hon kommer, tillsammans med personalen, att driva NOSP framåt och vara dess frontfigur. Jag ser fram emot en ny, spännande utveckling och framtid tillsammans med Heléne och övriga i NOSP-gänget, säger Pontus Lindblom.

Den 1 oktober gick Heléne Njord-Westerling alltså in som Verksamhetschef. Vi tog därför ett litet snack med Heléne för att höra om hur hon bl.a. ser på sin nya roll inom Norrköping Science Park.

Heléne, välkommen till oss på NOSP! Eller välkommen tillbaka kanske vi ska säga?

– Tack! Kul att vara tillbaka. Ja, jag är ju nygammal i de här sammanhangen, jobbade tidigare som projektledare här på NOSP under 4 år. Sedan gick jag till Näringslivskontoret och arbetade som näringslivsutvecklare med ansvar för tjänste- och servicesektorn, industrin samt kompetensförsörjningsfrågor i 3,5 år.

Vad har du för tankar inför din nya roll på NOSP?

– Jag känner mig oerhört ödmjuk inför min nya roll och är väldigt glad för förtroendet. Det känns också bra med det nya upplägget kring organisationen när Pontus nu går in som VD i bolaget. Vi har mycket synergier i våra respektive verksamheter som vi och näringslivet kommer att ha stor nytta av.

NOSP står ju bl.a. för entreprenörskap, innovation och hållbar tillväxt. Hur tycker du att Norrköping står sig där idag, jämfört med övriga Sverige?

–  Jag tror starkt på Norrköpings framtid och ett starkt näringsliv och det finns mycket som talar för det. Jag tittar en hel del på vår omvärld, alla platser har sina unika förutsättningar beroende på hur historien, näringslivsstruktur och lärosäten ser ut. Merparten av näringslivet här består av små och medelstora bolag idag vilket är en styrka och innebär att vi inte är lika sårbara som förr, som t.ex. när Ericsson lades ner. Etableringen av universitetet och Campus Norrköping har bidragit stort till att Kunskapsindustrin börjat växa och här ser jag att vi har en stark potential för ytterligare tillväxt i samarbete med våra partners i regionen.

Du har ju som sagt varit på NOSP, sedan Näringslivskontoret och nu på NOSP igen. Norrköping ligger dig uppenbarligen varmt om hjärtat. Men vad är egentligen bäst med Norrköping?

– Ja, Norrköping ligger mig verkligen varmt om hjärtat, jag tror att det är min starkaste drivkraft. Bästa med Norrköping? Det finns mycket jag skulle vilja nämna men för att välja några saker:  jag gillar att människor är prestigelösa i den här staden, den unika miljön i Industrilandskapet med dess historia som nu fyllts med nytt spännande innehåll, universitetet, Visualiseringscenter C och alla bolag som etablerat sig i området. Men framförallt att det är nära till allt här, jag går eller cyklar till det mesta.