Möt Björn – entreprenören som är lika kaxig som ödmjuk

Fredrik Larsson
14 mar 2018

”Kör bara, ge dig inte”. Orden kommer från Björn Hammarskjöld, grundare av Norrköpingsföretaget SAVEA, och det är även ett motto som följt honom under större delen av hans liv. Idag är han entreprenör med en energi utöver det vanliga. Vi besökte SAVEA, på deras kontor precis intill Rådhuset för att lära känna både dem och Björn lite bättre och, inte minst, se varför de valt att medverka i vårt samverkansprojekt Växtzon.

Det är en glad och energisk Björn Hammarskjöld som tar emot när vi dyker upp. SAVEA, sitter i väldigt trivsamma lokaler på Trädgårdsgatan i Norrköping och är mitt uppe i att utöka sin kontorsyta med några ytterligare rum och det är nu dags för golvläggning, även om det får vänta lite tills vår pratstund är över.

Björn Hammarskjöld i ett av kontorets nya rum där heltäckningsmattan ska bytas ut mot ett nytt golv. Foto: Fredrik Larsson

Björn Hammarskjöld är uppvuxen i Östergötland och har alltid haft en entreprenöriell ådra, även om han kanske, som han uttrycker det, inte alltid förstått det själv. Det började redan från barnsben med att vara lekledare bland kompisarna, att köpa och sälja olika saker, att panta burkar insamlade i storsäck från Skänninge Marken, till bl.a. UF-företag under gymnasiet, vidare till olika projekt och idag driver han två bolag. Han har även haft olika anställningar men endast under kortare perioder i samband med studier och under tiden som han byggt upp egna företag.

– Jag kan mycket väl vara anställd om jag får bete mig som att jag äger företaget, för företagets bästa. Men det har krockat lite med chefer där ute som inte gillat att jag varit så ambitiös och frispråkig, säger Björn Hammarskjöld.

SAVEA, startades för sex år sedan och var från början en E-handelsplattform som Björn köpte upp som ett konkursbo.  Idag utvecklar bolaget ett biljettförsäljnings-, viserings- och affärssystem för kommersiella expressbussföretag. De flesta tänker då kanske på Swebus och Flygbussarna men SAVEA har valt att rikta in sig på bussföretagen precis bakom, alltså de små- och medelstora. De har i dagsläget kontrakt med ett femtontal bolag över hela landet.

– Vi har ett väldigt bra och komplett system för de här företagen så att de kan bedriva sin business, både hård- och mjukvara i bussarna. Det handlar om biljettförsäljning ombord på bussarna och online, viseringen av biljetten ombord och admin/affärssystemet som ligger i bakgrunden, fortsätter Björn.

SAVEA:s framtagna helhetslösning för biljettförsäljning på bussarna. Bakom skärmen sitter bl.a. system för betalning och kvittoredovisning. Foto: Fredrik Larsson

De två bolagen som Björn äger idag, SAVEA NetPro Solutions AB, och Bussbiljett i Sverige AB, har totalt 7 anställda personer där det sistnämnda tillhandahåller kundtjänst för bussföretagens resenärer. Och att det blev ett system för just bussbiljetter var något utav en slump.

– Jag hade några olika typer av E-handelskunder i den tidigare plattformen, allt från grossistföretag till business in consumer – och ett bussbolag där de dåvarande ägarna hade utvecklat någon form av biljettmodul. Sedan kom det dessutom en bussentreprenör från Dalarna som ville ha mitt program och bygga om det. Då började jag fundera i banorna kring att det här var en intressant nisch. Jag tänkte att om jag kan bli bäst i Sverige på den här lilla nischen så kommer det bli jättebra. Det vågar jag påstå att jag är idag, säger Björn.

SAVEA är idag ett av 10 bolag från Norrköping som valt att medverka i projektet Växtzon, som Norrköping Science Park driver tillsammans med åtta andra science parks och inkubatorer i Östra Mellansverige. Projektet syftar till att hitta och hjälpa de bolag som är inne i en kraftig tillväxtfas men saknar vissa resurser för att nå hela vägen.

– Jag tycker det är bra och det är väldigt roligt att träffa andra entreprenörer och människor som är på sina resor just nu. Vi är ju i vitt skilda branscher, vi är olika stora och utsätts för olika typer av problem men egentligen är vi ändå väldigt lika varandra. Man kan känna en samhörighet med de andra deltagarna. Det är också spännande att få veta vad de håller på med för vanligtvis sitter man i sin lilla bubbla och har inte koll på det, säger Björn.

I kontoret på Trädgårdsgatan i Norrköping arbetar sju personer, bl.a. systemutvecklare och kundtjänstmedarbetare. Foto: Fredrik Larsson

Precis som många andra företag står SAVEA inför ett antal utmaningar de närmaste åren. Den största handlar om samverkan över gränserna.

– Vi står inför svåra utmaningar men som också innebär fantastiska möjligheter och här gäller det för oss att få med alla våra kunder på banan. Vi är starkast tillsammans och det är först när vi börjar samarbeta över gränserna som det börjar hända saker. Det här är utan tvekan vår största utmaning framöver.

Var är ni om 3 år?

– Då är vi garanterat dubbelt så stora och vi har kanske startat upp ytterligare bolag och gör något mer utöver det här. Jag tycker om att skapa nytt och ge mig in i nya branscher som jag inte vet något om. Säger du till mig att det inte går så säger jag tvärtom. Ju mindre du vet om något, desto större chans att du testar, om du frågar mig, avslutar Björn Hammarskjöld.

Innan vi skiljs åt blickar jag upp mot väggen i ett av rummen. Där står det, med stora bokstäver – ”Just f****ng do it”.