Digikult 2019 – konferens om digitalt kulturarv i praktiken


24 apr 2019

Nu är det igång! Digikult 2019, två konferensdagar och en workshopdag om olika sätt att använda digital- och ny teknik. Petra Nordin Carlsson, Kulturstrateg på Region Östergötland, är på plats och har gett oss en rapport.

Lars Ilshammar, utredare för den pågående arkivutredningen, talade om Världens digitalaste kulturarv. Men hur, och för vem? Han sammanfattade sina tankar i tre gemensamma utmaningar för kulturarvsområdet:

* Bygga allianser med andra politikområden och skapa en ny berättelse om kulturarvet som skapare av välfärd
* Enas om en långsiktig nationell digitaliseringsplan
* Leverera olika format

Dave Pattten, Head of New Media, på Science Museum i London pratade om museets tradition av att testa, experimentera och utvärdera teknik i utställningar.

Enter Mölndal är ett projekt som drivs i mellan, Mölndals museum och konstnären Marika Hedemyr. Här har man utvecklat möjligheterna att besöka fysiska historiska platser med hjälp av mobiltelefonen. Museet har erfarenhet av digitala projekt sedan tidigare. Om man har vägarna förbi i sommar är systemet i Kvarnbyn värt ett besök!
https://entermolndal.se

Viktor Lindbäck på Riksantikvarieämbetet diskuterade hur immersiva upplevelser kan utformas för att många ska kunna dela dem. Tydligt är att beprövad projiceringsteknik som fortfarande används i många utställningar är oerhört användbar, i många fall mer användbar än VR.

Unika historiska Kalmar Öland, eller ”Chatta med Gustav Vasa” som det också kallas, är en nyutvecklad AI-baserad app där sex platser i Kalmar/Öland utforskas via skapade karaktärer. De söker fler intressenter för att utveckla plattformen.
https://aistorian.com

Hela programmet och tidigare års föredragshållare hittar du här:
http://digikult.se/program/