Blogg: Så samarbetar du med Xuzhou, Kina

Fredrik Larsson
3 nov 2018

Gustaf Teder, egen företagare tillika Coffice-medlem, befinner sig under några månader i Kina, ett land som han har en stark koppling till. Han har en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi med kinesisk inriktning från Linköpings universitet, har arbetat med inköp hos ASSA ABLOY i Shanghai och arbetar nu med att koppla ihop svenska företag med Kina. För att ge oss en inblick i landet kommer Gustaf att under sin resa förse oss med egna blogginlägg och foton. Detta är det andra. Trevlig läsning!

Samarbete mellan Xuzhou kommun och Norrköping

Xuzhou är en samarbetskommun till Norrköping och därför har jag hälsat på för att lära mig mer. De jag har träffat är politiker som besökte Norrköping i september samt politiska tjänstemän för Yunlong-distriktet i Xuzhou. Nedan ger jag kortfattad information om Xuzhou och om det finns intresse från Norrköpingsföretag att veta mer om något specifikt område hjälper jag gärna till med kommunikationen.

Kortfattat är de intresserade av utökat samarbete generellt och framför allt inom:

  • Företagande, genom exempelvis matchning med kinesiska företag för att nå den kinesiska marknaden
  • Turism, staden är en av Kinas äldsta städer kombinerat med geografiskt bra position mellan Peking och Shanghai
  • Hållbarhet, de är imponerade över hur Norrköping hanterar avfall och energi och skulle gärna utvecklas inom dessa områden

Xuzhou kommun

För bättre jämförelser med Sverige kan nämnas att Kina är uppdelat i 34 administrativa regioner varav 23 provinser (inklusive Taiwan), fyra kommuner med provinsstatus (inklusive Peking och Shanghai), fem autonoma regioner (med stora minoritetsbefolkningar, inklusive Tibet) samt två speciella administrativa regioner (Hongkong och Macau). Provinserna är i sin tur uppdelade i olika kommuner som bäst jämförs med svenska län. Dessa är i sin tur uppdelade i stadsdelar (区), landsbygdsorter (县) eller satellitstäder (市).

Staden Xuzhou började byggas för 2600 år sedan och blev under Han-dynastin även landets huvudstad. Idag är lämningar från Han-dynastin fortfarande viktiga för turismen med bland annat terrakotta-soldater och gamla stentavlor.

I det moderna Kina är Xuzhou Jiangsuprovinsens nordligaste och nästa folkrikaste kommun som tack vare sitt geografiska läge blivit en viktig knytpunkt för infrastruktur och logistik. Kommunen ligger i gränslandet mellan provinserna Shandong, Henan och Anhui samt inom tre timmars tågresa till storstäderna Peking, Shanghai, Xi’an och Wuhan. Stadsdelen Yunlong ligger i centrala Xuzhou med bland annat stadens rådhus och Huaihai finansdistrikt.

Gustaf Teder